Un oltean s-a dus la amanet sa vanda o bratara dacica de valoare inestimabila

Descoperirea unei brăţări dacice de o importanţă extraordinară a iscat un viu interes cu peste patru ani în urmă. Cel care ar fi putut să încaseze o recompensă de 45% din valoarea bunului de patrimoniu trebuie să fie astăzi, în schimb, bucuros că a scăpat de un dosar penal.

Vestea că o brăţară din aur care cântăreşte peste 100  grame este în posesia unui cetăţean din Optaşi-Măgura, judeţul Olt, alerta cu peste patru ani în urmă poliţia din Olt. 

Bărbatul, un om simplu, paznic la o benzinărie din localitate, a mers cu un fragment din brăţară la o casă de amanet, pentru a şti dacă ceea ce deţine este aur. În câteva zile, isprava sa a devenit însă un caz preluat ulterior de Parchetul General, ieşind la iveală că este vorba de un obiect de patrimoniu de o valoare deosebit de importantă.

Florin Stănciucu, un tânăr din Optaşi-Măgura, descoperise în 2015, cu aproape doi ani înainte de a se afla că bunul este o brăţară dacică, în timp ce săpa un şanţ pentru a construi un gard, un obiect căruia nu i-a dat aproape nicio importanţă. 

La început au ştiut doar membrii familiei şi doi-trei vecini, cărora, povestea tânărul în 2017, pentru „Adevărul“, le-a cerut părerea. „O tinichea!“, ar fi dat rapid verdictul vecinii consultaţi. O vreme, cu brăţara-bun naţional s-au jucat copiii tânărului, până într-o zi când soţia acestuia şi-a adunat toate  bijuteriile într-o geantă. La aproape doi ani de la acel moment femeia a dat din nou peste geantă şi s-a reaprins interesul pentru obiectul descoperit întâmplător. 

Înainte ca bărbatul să ducă un fragment la „specialistul“ de la casa de amanet, încercase să cureţe brăţara cu tot felul de substanţe. Metalul preţios a rezistat tuturor experimentelor, însă lucrurile nu s-au oprit aici şi bărbatul a rupt un fragment. „Am vrut să văd dacă e galben şi în interior“, a mărturisit cu sinceritate tânărul. Acel gest al lui a făcut ca valoarea estimată a brăţării să scadă semnificativ.

Citeste mai mult pe adevarul.ro