Vicepresedintele CJ Olt, Ioan Ciugulea, ar fi primit MITA peste 300.000 de lei de la Sebastian Ghita, Baronul Paul Stanescu apare in dosar!

Vicepresedintele Consiliului Judetean Olt, Ioan Ciugulea, ar fi luat mita de 309.000 de lei de la firma Asesoft International, societate controlata in anul 2012 de catre Sebastian Ghita.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA prin care alesul local a fost trimis recent in judecata, Ciugulea a acceptat promisiunea unei mite pentru implementarea in bune conditii a proiectului „Sistem de monitorizare si avertizare pentru managementul situatiilor de urgenta in caz de dezastre provocate de fenomene hidrologice, meteorologice si de poluare a mediului”, cu o valoare totala de 16.740.000 lei, TVA inclus.

In mai 2012, contractul a fost castigat de Asesoft International SA, firma care l-a subcontractat imediat in integralitate altei societati. Firma lui Ghita a fost desemnata castigatoarea licitatiei de catre o comisie de evaluare a ofertelor din care a facut parte inclusiv Ciugulea Ioan, desemnat la data de 05.04.2012 ca presedinte al comisiei.

Procurorii mai spun ca Ciugulea a primit mita in perioada septembrie 2012 – martie 2013, aceasta fiind de 309.002 de lei. Despre modalitatea de plata a mitei, DNA arata ca „s-a agreat si s-a pus in aplicare un circuit financiar avand la baza operatiuni comerciale fictive si facturi supraevaluate.

La momentul respectiv, printr-o dispozitie a presedintelui CJ Olt Paul Stanescu, „calitatea de ordonator principal de credite al Consiliului Judetean Olt, pe perioada in care din motive intemeiate Presedintele Consiliului Judetean nu isi putea exercita atributiile, a fost delegata vicepresedintilor Consiliului Judetean, printre care, in mod expres si inculpatului Ciugulea Ioan”, se mai arata in rechizitoriul DNA. La acea vreme, Ciugulea facea parte din PNL, astfel incat este foarte dubioasa delegarea acestor atributii foarte importante din partea PSD-istului Paul Stanescu. De altfel, Ciugulea fusese ales vicepresedinte al CJ cu votul consilierilor PSD.

Mai mult, „alte atributii importante ale Directiei Economice, ce era coordonata de inculpat, erau cele de alocare a resurselor financiare in executarea contractelor angajate de Consiliul Judetean Olt, inclusiv de bugetare a contractului dintre CJ Olt si Asesoft International. Asadar, vicepresedintele CJ Olt Ciugulea Ioan, in baza acestor dispozitii de delegare, avea atributii atat in avizarea rapoartelor de specialitate privind rectificarea bugetului CJ Olt si alocarea de fonduri in executarea contractelor, cat si atributii in intocmirea documentelor privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor care rezulta din operatiunile patrimoniale ale institutiei”, se mai precizeaza in document.

Dosarul se bazeaza pe un denunt facut in 2016 la DNA Craiova. Ciugulea Ioan, dupa ce a fost contactat de denuntator, a dorit sa primeasca mita in doua modalitati: o parte dintre bani sa fie platiti in contul firmei unde era asociat si o parte in contul altei societati, unde vicepresedintele CJ Olt a spus ca are mai multe datorii provenite din achizitia de materiale de constructii.

In dosar nu au fost luate masuri asiguratorii intrucat nu au fost identificate bunuri imobile pe numele lui Ioan Ciugulean si nici bunuri mobile de valoare. In ultima declaratie de avere din 2020, vicepresedintele CJ Olt sustine ca a mostenit un teren in suprafata de 15.000 de metri in Vladimir Gorj, arata ca locuieste in Slatina, dar nu are nicio locuinta pe numele sau in oras, singurul bun pe numele sau fiind o Dacia Solenza din 2005, castigata la loto. Alesul local mai arata ca are din 2016 o datorie de 3,1 milioane de lei la un executor judecatoresc si ca a incasat anul trecut un salariu de 156.000 de lei de la CJ Olt. Sotia sa, care este si consilier judetean in Olt a incasat o indemnizatie de 59.000 de lei, care se adauga la pensia de 31.000 de lei pe an.

Comunicatul DNA din 5 martie

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului CIUGULEA IOAN, la data faptei vicepresedinte al Consiliului Judetean Olt, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatul Ciugulea Ioan, in calitate de functionar public – vicepresedinte al Consiliului Judetean Olt si in acelasi timp presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor constituita in scopul atribuirii unui contract de achizitie publica de catre CJ Olt, in primavara anului 2012, ar fi acceptat promisiunea remiterii unor sume de bani, formulata indirect de reprezentantii societatii comerciale ce realiza executarea contractului, in schimbul asigurarii ca acel contract se va derula in bune conditii si pentru ca platile sa fie facute la timp si fara probleme.

Pentru plata mitei, reprezentantii societatii comerciale care executa contractul ar fi simulat un circuit fictiv cu mai multe societati comerciale, subcontractante. Aceste societati ar fi supraevaluat serviciile prestate in derularea unor contracte preexistente.

Astfel, in perioada septembrie 2012 – martie 2013, inculpatul Ciugulea Ioan ar fi primit efectiv suma de 309.002 lei din mita a carei promisiune o acceptase anterior, astfel:

– Suma de 150.000 lei ar fi fost virata prin doua transferuri bancare efectuate in baza unor operatiuni comerciale fictive, din conturile bancare ale unei societati comerciale (subcontractanta a societatii comerciale careia ii fusese atribuit proiectul) in conturile bancare ale altei societati comerciale (detinute de inculpat);

– Suma de 159.002 lei ar fi fost virata la cererea inculpatului Ciugulea Ioan, in perioada 06.09.2012 – 25.03.2013, din conturile aceleiasi societati comerciale catre o firma de la care societatea detinuta de inculpat ar fi cumparat materiale de constructii.

In cauza nu au fost luate masuri asiguratorii intrucat nu au fost identificate bunuri imobile pe numele inculpatului Ciugulea Ioan si nici bunuri mobile de valoare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt.