Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi se arata deranjat că se va construi Institutul Oncologic din Timişoara

Europarlamentarul şi liderul PNL, Cristian Buşoi, a reclamat faptul că se face Institutul Oncologic din Timişoara, în detrimentul unor spitale din „parohii” PNL-iste. Buşoi a fost propus pe lista de Parlamentul European de PNL Timiş, fiind un apropiat al fostului primar Nicolae Robu, informează debanat.ro.

Potrivit unei cereri de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles, şase spitale sau secții noi ale unor unități medicale vor pierde finanțarea din (PNRR). Din fericire, printre aceste obiective nu se numără şi Institutul Oncologic Timişoara, care a obţinut cea mai mare investiţie dintre toate obiectivele din sănătate: 200 de milioane de euro.

Într-o postarea pe Grupul PNL Naţional de WhatsApp, intrată în posesia deBanat, Buşoi reclamă faptul că au fost tăiate “obiective PNL”, dar a fost lăsat Institutul Oncologic. Mai mult, el afirmă că se va plânge Comisiei Europene pentru acest lucru.

„Înţeleg că a fost un memo vineri în şedinţa de Guvern. Problema este că au lăsat pe listă obiective foarte discutabile, unde procedura de achiziţie nu a început (Neamţ, CC Iliescu, Oncologie Timişoara) şi au tăiat obiective PNL cu proceduri începute. Nu mai zic că spitalul MAI Gerota este cel mai avansat proiect dintre toate, având deja procedura atribuită (contestată, e adevărat, dar la toate vor fi contestaţii, ceilalţi nici nu au ajuns la faza asta). Eu voi încerca la Bruxelles să explic că este o eroare această evaluare şi Comisia Europeană nu trebuie să accepte aşa ceva. Şi sigur colegii din Consiliile Judeţene care au cheltuit bani pt SF, s-au calificat în urma unei competiţii şi se simt nedreptăţiţi, au toate şansele în instanţă în opinia mea”, a scris Buşoi, citat de debanat.ro.

Cristian Buşoi s-a lansat în politică la Timişoara, ajungând deputat de Timiş în 2004. În 2009, timp de câteva luni, a fost preşedinte al PNL Timiş. Este un apropiat al fostului primar Nicolae Robu, o firmă protejată de Buşoi, Tradecomia, având în trecut contracte multe cu Primăria Timişoara. Nicolae Robu şi PNL Timiş l-au susţinut pe Buşoi la alegerile pentru preşedinţia PNL din 2017, alegeri pe care le-a pierdut însă în detrimentul lui Ludovic Orban.

Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților îl acuză pe Bușoi de sabotaj

„Mă bucur foarte mult că Institutul Oncologic din Timişoara a rămas pe listă. Cu regret însă observ că PNL Timiş se opune acestui obiectiv. Până acum aveam unele indicii că PNL Timiş sabotează acest proiect, dar acum a venit şi dovada clară în acest sens. PNL Timiş sabotează un proiect atât de valoros, o investiţie de 200 de milioane de euro, doar fiindcă este propus de noi, de PSD. Cristian Buşoi este un apropiat al PNL Timiş, a fost preşedinte al organizaţiei şi a fost propus în Parlamentul European de PNL Timiş. Devine tot mai clar faptul că cei PNL Timiş, dacă nu nu pot să facă nimic, încearcă să blocheze ce fac alţii. Dacă nu fac ei, mai bine să nu se facă deloc. Este o gândire păguboasă şi sper că timişenii vor reacţiona la acest lucru. Totopdată îi cer explicaţii lui Alin Nica (preşedinterle PNL Timiş – n.n.) faţă de poziţia lui Buşoi.”, a declarat Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților citat de publicația deBanat.

Secretarul de stat PSD Alexandru Rogobete, tot din Timișoara, îi transmite lui Bușoi că pacienții români nu au culoare politică.
Surprinzător (sau nu), magicienii și cei alături de care au scris PNRR-ul, în anul 2021, au început să dezinformeze într-un mod grosolan […] și să saboteze, inclusiv la Bruxelles, poate cele mai importante proiecte de investiții cu impact național din ultimii 30 de ani: Institutul Oncologic Timișoara și Institutul de Boli Cardiovasculare ”CC Iliescu” București. De ce? Pentru că nu sunt obiective asumate de un anume partid?

Vă dați seama cât de imorali sunt acești indivizi? Cât de meschini? Cât de rigizi sunt acești politruci și ce mod feudal au de a face politică? Sunt pregătiți să stopeze investiții de sute de milioane de euro, argumentând politicianist și cinic: pentru că aceste spitale nu țin de interesul direct al unor grupuri politice – haideți să le blocăm!”, arată secretarul de stat într-o postare pe Facebook.
Și ministrul Rafila a abordat subiectul pe rețelele de socializare, fără să facă însă o referire directă la mesajul transmis de Cristian Bușoi. Ministrul a scris că ”toate spitalele aprobate pentru finanțare de Ministerul Sănătății, indiferent de județul sau orașul în care sunt situate se vor construi, majoritatea cu fonduri din PNRR, și câteva cu fonduri de la Banca Europeană de Investiții! Se pare că produce îngrijorare ceea ce spunem de mai mult timp, cu bună-credință și curaj: Toleranță ZERO pentru cei care vor să risipească și să fraudeze fondurile din PNRR și din alte programe internaționale!

Cristian Bușoi, europarlamentar PNL și membru al organizației PNL Timiș nu a reacționat public față de mesajul pe care l-au ”scăpat” colegii în presă.