Daniel Coriu șef la Colegiul Medicilor: ”Nu poţi să oferi empatie în condiţiile în care eu nu am nimic”! Dar ce AVERE DE NIMIC are?

PREAMBUL

1. O mamă, cu grad avansat de handicap (surdo-mută) a fost lăsată să nască pe trotuarul din fața spitalului. În praf, pe ciment, dimineața pe la ora 5. Imaginile au făcut înconjurul lumii și au umilit sistemul medical românesc. Medicii de gardă dormeau.

2. O mamă de numai 25 de ani a fost lăsată să moară în Spitalul de la Botoșani. ”Nu am aer” scria pacienta pe mesaje în timp ce era ignorată de un spital întreg . Timp de 7 ore nu a fost nici măcar văzută de un medic din spital. 13 medici erau prin preajmă.

3. O pacientă din Târgu Jiu ajunge pe masa de operație pentru o intervenție de hernie. Surpriză, pacienta era însărcinată.

 

Trei cazuri intens mediatizate care lovesc direct în ce mai rămâne din încrederea românilor în sistemul medical. Lovesc direct în imaginea pe care mulți dintre noi o avem despre ce ar trebui să reprezinte sistemul de sănătate. Sistemul pentru care cei mai mulți dintre noi plătesc sume enorme din banii pe care îi muncim, care încotro. Orice om normal la cap, care nu suferă de paranoia, care a crescut într-o bulă relativ firească nu poate concepe atâta lipsă de empatie, atâta cruzime, atâta incompetență tocmai în locul unde excelența și pregătirea ar trebui să fie norma, nu excepția.

Cei mai mulți dintre noi probabil ne confruntăm cu un șoc talamic, pentru că ne închipuim că medicul, asistenta, spitalul este un loc al binelui, al vindecării, nu al morții. Așteptăm, de multe ori exact ceea ce oferim. Oferim fonduri din taxele noastre pentru sistem, așteptăm în schimb să fim tratați corect. Oferim empatie față de cei care au mai puțin noroc, suntem sensibili la problemele altora, încercăm să ajutăm, cum putem, prieteni, apropiați, familie, așteptăm în schimb exact același lucru de la medici. Empatie. Un profesionist care să se uite la tine și să îți spună, cu umor sau nu, că știe prin ce treci, că înțelege ce simți și că este acolo ca să te facă să fii din nou bine. Dacă nu poate, măcar să îți amelioreze condiția și să te facă să ai iluzia că te simți mai bine.

Ce primim în schimb?

Un om pus șef la Colegiul Medicilor face zid în fața incompetenței, cruzimii și trădării pe față a jurământului pe care îl depun medicii în fața societății. Daniel Coriu, șef la Colegiul Medicilor: ”Nu poţi să oferi empatie în condiţiile în care eu nu am nimic”. Despre aceste „nimic” vom dezvolta puțin mai jos!

Ne imaginăm un discurs retoric cu șeful Colegiului Medicilor:

–          Dar ce îți lipsește dumitale, domnule Coriu, pentru a face ordine în sistem?

–          Păi avem nevoie de o lege a malpraxisului!

–          Și ce trebuie să facă legea asta, domnule Coriu?

–          Păi…. trebuie să satisfacă nevoile pacientului de despăgubire în caz de malpraxis.

–          Ok. Deci dacă pacientul moare, pentru că doctorii sunt incompetenți, adormiți, nesimțiți îi trimiteți bani pe lumea cealaltă? Mai departe?

–          Păi cel mai important lucru este să protejeze medicul!

–          Poftim?

NR: Dialogul de mai sus este doar pe sfert fictiv. Declarațiile îi aparțin în totalitate acestui medic, Coriu care vrea să protejeze doar medicii. Nu numai că vrea să îi protejeze, dar pune la cale o revoluție absolută în sistem, astfel încât oricât de prost ești ca medic, scapi fără nici măcar o pălmuță peste mână dacă faci prostii, pentru că ești asigurat și asigurarea plătește.

Declarația completă a lui Daniel Coriu la câteva zile de momentul în care același personaj trimite un comunicat de solidarizare cu personalul medical de la Botoșani. Da. Exact acei oameni care au lăsat o tânără de 25 de ani, însărcinată, să se stingă pe patul de spital, fără să o vadă măcar.

”Pe primul loc se află condiţiile de muncă, infrastructura medicală precară, infrastructură medicală care nu permite desfăşurarea unui act medical de calitate, nu permite asigurarea… ceea ce numim noi siguranţa condiţiilor pentru pacient. Locul doi: lipsa respectului social. Şi abia pe locul trei veniturile şi alte cauze. Deci primele două cauze sunt cauze care ţin de sistem şi pot fi rezolvate. Pentru că, sigur, noi vorbim de empatie. Empatia, în actul medical, este absolut esenţială. Dar nu e totul. De fapt, empatia poate să fie oferită atunci când spitalul, locul de muncă, oferă infrastructura medicală corectă. Nu poţi să oferi empatie în condiţiile în care eu nu am nimic. Trebuie, cumva, să fii empatic, să te implici emoţional şi acest lucru îl facem, dar dacă infrastructura medicală nu permite un act de calitate, atunci avem o mare problemă”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Nu domnule Coriu! Lipsa de empatie si profitul personal sunt principalele motive pentru care sistemul omoară oameni!

Citind cum gândește acest personaj te apucă groaza. El reprezintă o categorie socio-profesională. O categorie specială, deosebită, care are un rol fundamental în societate. Dar se poartă de zici că nu este șef la Colegiul Medicilor, ci la Colegiul Taximetriștilor. De ce este frustrant și strigător la cer? Pentru că medicina este o meserie de vocație. Este acel domeniu în care ajungi profesionist dacă ești născut pentru asta. Este un domeniu în care diferența dintre bun și excelent se măsoară în vieți, în suferință. Este un domeniul al excelenței. Este un sistem care îți cere mult și nu îți oferă nimic. De ce? Pentru că un medic de vocație nu va căuta niciodată să spună: “da mie ce îmi iese?” cum zice Coriu.

„Nu poţi să oferi empatie în condițiile în care eu nu am nimic”. Ba da, putem să-ți cerem orice, pentru că noi te-am plătit și să faci facultatea și să își primești postul în sistem și să iei lună de lună bani grași din cumulul de funcții pe care le ocupi. Putem și trebuie să îți cerem empatie și onestitate și calitate în actul medical!

Vă dați seama unde am ajuns?

Colegiul medicilor se pregătește să scoată o lege care probabil va trece foarte ușor de legislativ, prin care să protejeze medicii. Nu medicii buni, de calitate și profesioniști. Toți medicii! Nu cred că există cazuri de medici care își fac datoria, care salvează vieți, care sunt empatici și sunt agresați sau nerespectați de români. Pur și simplu nu cred.

Daniel Coriu plusează. Din ce auzim, ar dori să scoată chiar din sfera penală orice răspundere pentru medici.

“Cu toții simțim nevoia de a avea o nouă lege, o lege modernă a malpraxisului medical, o lege funcțională care să satisfacă nevoile pacientului de despăgubire în caz de malpraxis, dar cel mai important lucru este să protejeze medicul”, declarația lui Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.

Nu, domnule Coriu, nu simțim cu toții că trebuie să dai tu o lege ca să îți protejezi incompetenții siniștri din sistem. Cu toții ”simțim” că vă protejați unii pe alții de ani de zile și vă ascundeți de orice răspundere. Dacă ani și ani de zile s-a umblat mai ușor cu pianul ca să nu vă deranjeze sistemul, acum lumea a început să se trezească. A văzut cum sunt lucrurile în alte state, au ”simțiț” că sunt tratați uman de medici din Franța, din Italia, din Germania. Și pe voi, pe aceia care sunteți lipsiți și de pricepere și de suflet încep să vă simtă și să vă spună în față că sunteți și nesimțiți și ticăloși!

Don` Coriu, patronează un grup de profesioniști, patronează o mafie dovedită a incompetenței criminale din sistemul medical. Atenție mare la legea pe care o pregătește în taină, care s-ar putea să aducă venituri enorme companiilor de asigurări în detrimentul etern al pacienților din România.

Banii să curgă prin sistem… si mai ales pe langa el!

Nu e cazul să facem din asta un alt mare caz dar trebuie subliniat că astfel de inițiative legislative vin din partea unor oameni care levitează deasupra tuturor și din când în când aterizeaza unde le convine: în funcții la spitale publice, în universități ca profesori sau în propriile firme.

De exemplu, cum să ne așteptăm ca Daniel Coriu să plângă de mila pacienților din Lexus și din cele trei vile din Voluntari, așa cum arată declarația de avere. Veniturile fabuloase și de la stat și din privat, dar mai ales influenta in sistem te fac sa nu mai ai contact cu realitate oamenilor de rand. Daca luam declaratia de avere depusa la 23 mai 2023 intelegem mai multe si ne intrebam de unde vine aceasta declaratie: “Nu poţi să oferi empatie în condiţiile în care eu nu am nimic”, din categoria NO COMMENT! E ciudat că sistemul medical este sarac dar medicii sunt bogati, chiar afaceristi de succes!