Prima zi de scoala si la Penitenciarul Craiova Pelendava: 11 detinuti au inceput cursurile, trei in clasa zero

Unsprezece deţinuţi de la Penitenciarul Craiova Pelendava au început luni, cursurile şcolare. Ei au vârste cuprinse între 28 şi 58 de ani, nouă dintre ei urmează ciclul primar, trei fiind în clasa zero. Alţi doi sunt la gimnaziu, potrivit news.ro.

Reprezentanţii Penitenciarului Craiova Pelendava au anunţat că 11 deţinuţi din cadrul penitenciarului au început cursurile şcolare.
“Ca în fiecare an, instruirea şcolară se va realiza în sălile de clasă puse la dispoziţie de Centrul de Detenţie Craiova şi va fi susţinută de cadrele didactice ale Liceului Tehnologic Special Pelendava Craiova. Structura anului şcolar, documentele şcolare, precum şi metodologia organizării examenelor de absolvire a cursurilor de şcolarizare sunt identice cu cele din şcolile aparţinând sistemului naţional de învăţământ.

În urma absolvirii unui an şcolar, deţinuţii primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale. În conţinutul diplomelor nu se fac menţiuni cu privire la absolvirea cursurilor de şcolarizare în perioada executării pedepsei privative de libertate. Cheltuielile legate de instruirea şcolară sunt suportate de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor”, au transmis reprezentanţii Penitenciarului Craiova Pelendava.

Activitatea de şcolarizare se realizează în baza Protocolului de Colaborare încheiat între Penitenciarul Craiova Pelendava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Liceul Tehnologic Special Pelendava Craiova, în acord cu Recomandările Europene privind educaţia în penitenciare.
“Scopul organizării cursurilor de şcolarizare pentru persoanele private de libertate este acela de a spori şansele acestora de a accesa cursuri de formare profesională, care să le permită ocuparea unui loc pe piaţa muncii şi reintegrarea cu succes in familie şi societate, scăzând astfel riscul de recidivă”, a mai precizat sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Craiova Pelendava, Loredana Tudorache, a declarat pentru News.ro, că cei 11 deţinuţi au vârste cuprinse între 28 şi 58. De asemenea, nouă dintre aceştia sunt în ciclul primar, trei dintre ei în clasa zero, iar doi sunt în ciclul gimnazial.
Printre condamnările primite de aceşti deţinuţi se află tâlhărie, furt, lovire şi alte violenţe.
Loredana Tudorache a mai menţionat că pentru că faptul că urmează aceste cursuri deţinuţii vor câştiga 30 de zile la finalul anului şcolar şi 100 de credite.