Cu sprijinul baronilor locali ai PSD, statul roman finanteaza cu bani grei razboiul lui Putin in Ucraina!

Cu doar doua saptamani inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina statul roman a aprobat un ajutor de stat destul de considerabil  in valoare de un miliard de lei catre firma controlata de oligarhul rus Vitali Machitski, cel care controleaza in Romania doua mari combinate de aluminiu, ALRO Slatina si ALUM Tulcea, informeaza Ligadreptatii.ro.

Vitali Machitski a devenit actionarul majoritar al celor doua combinate romanesti de aluminiu in urma unor privatizari foarte controversate derulate in timpul guvernarii  Adrian Nastase (PSD), in perioada 2002-2004. Nu este singurul ajutor de care au beneficiat cele doua combinate de aluminiu controlate  de oligarhul rus. Aproximativ 200 de milioane de euro au fost acordati de statul roman in ultimii patru ani sub forma de ajutoare de stat, in conditiile in care in 2020 ALRO Slatina a inregistrat un profit de 61 de milioane de euro la o cifra de afaceri de 482 de milioane de euro. Mai mult, in anul 2021 profitul uzinei slatinene s-a prabusit la cinci milioane de euro. Insa, dincolo de aceste cifre care denota ca ceva nu este in regula la aceste unitati controlate de apropiatul lui Vladimir Putin ramane problema ajutoarelor acordate de statul roman companiilor cu actionariat rusesc. Unde se duc aceste investitii sau daca ele finanteza, de fapt, propaganda ruseasca, astazi, in Romania? Sunt doar doua intrebari care ar trebui sa ne framante pe toti in contextul agresiunii militare pe care Rusia o desfasoara de mai bine de doua saptamani pe teritoriul unui stat suveran cum este (inca!) Ucraina.

 Compania-mama cu sediu ori in Olanda, ori in Cipru

Pe site-il oficial al companiei-mama putem sa vedem ca ALRO S.A. este controlata de Vimetco NV din Olanda, in timp ce datele de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) arata altceva. Potrivit BVB, 54 la suta din actiuni sunt detinute de Vimetco Pls Nicosia, inregistrata in paradisul fiscal din Cipru. Ne putem intreba in aceste conditii unde se duc cu adevarat milioanele de lei pe care statul roman le-a oferit cu atata generozitate prin intermediul schemei de ajutor de stat. Se duc banii pe salariile angajatilor sau spre veniturile actionarilor? Un lucru este sigur: Vimetco NV si Vimetco Pls Nicosia sunt amandoua detinute de oligarhul apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin. Din schema de conducere mai face parte si fiul sau, Pavel Machitski care este membru in Consiliul de Administratie al combinatului din Slatina.

Citeste continuarea pe Ligadreptatii.ro.