Cum fac preoții din Slatina bani pe seama oamenilor: Cea mai noua afacere!

După succesul înregistrat de firma de pompe funebre, Episcopia Slatinei şi Romanaţilor a înfiinţat o societate care execută cripte pentru Cimitirul din Clocociov, pe care îl administrează, dar şi pentru lucrări „din afară”.

După ce au acoperit segementul de „pompe funebre” cu firma SC Funerare Romanaţi, preoţii din subordinea episcopului Sebastian Paşcanu şi-au crescut portofoliul de firme înfiinţând o societate de construcţii, chiar în timpul pandemiei, când multe dintre afaceri au avut de suferit.

SC Servoconstruct Clocociov SRL este înfiinţată pe 20 mai 2020 şi este deţinută chiar de Protoieria Slatina II Nord, având sediul în aceeaşi locaţie, pe strada Dinu Lipatti din Slatina, la numărul 21.

Societatea execută „Alte lucrări speciale de construcţii”, conform Codului CAEN 4399. Potrivit reprezentanţilor firmei, care au răspuns la numărul de telefon afişat în geamul sediului Protoieriei, este vorba despre execuţia de cripte.

„Executăm cripte din beton armat. În primul rând, noi lucrăm momentan la cimitirul din Clocociov. Lucrări în afara cimitirului şi în afara oraşului facem în limita timpului pe care îl avem la dispoziţie. Ca idee, dacă aveţi în altă parte, se impun şi costuri de transport şi aşa mai departe. Dar, o criptă de patru locuri, din beton, la noi costă 9.000 lei. Nu ştiu dacă este mai iefin ca în altă parte, s-ar putea să fie chiar mai scump”, a declarat un reprezentant al societăţii.

Acesta a adăugat că societatea eliberează şi factura fiscală, aferentă lucrării de construcţii.

Preoţii puşi să promoveze firma de pompe funebre

În anul 2018, a fost făcută publică o înregistrare audio cu episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Sebastian Paşcanu, care le explica preoţilor din subordinea sa cum să promoveze noua afacere, firma de pompe funebre. Acesta i-a învăţat pe subalterni să distribuie pliantele firmei Funerare Romanaţi familiilor celor care se află pe patul de moarte, nu tuturor.

Puţin revoltat, episcopul Sebastian le-a împărtăşit subalternilor convingerea sa că şi serviciile funerare ar trebui făcute tot de preoţi, nu doar slujbele religioase.

„Este un ban care intră în biserică şi e o treabă bisericească asta. De ce să o facă ţiganii? De ce să o facă afaceriştii, când o poate face biserica. Problema morţilor este o treabă bisericească. De vreme ce-i slujim, de ce să nu începem încă din ziua decesului să-i slujim şi să-i îngrijim şi să ne ocupăm de toată treaba aceasta”, spunea el.

Şeful Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor mai mărturisea că unul dintre motivele pentru care a luat decizia intrării în acest domeniu este acela că nu este exclus ca, în viitor, statul să taie sprijinul oferit pentru plata salariilor preoţilor.

„O să vă întrebaţi, ce v-a mai venit să mai faceţi şi asta? Ce-aţi mai visat de v-aţi apucat de treaba asta. Un răspuns este că ne-am trezit cu cimitirul acela în braţe şi ne-a fost foarte teamă că dacă nu amenajăm şi nu facem treabă serioasă acolo, una că ne pot amenda aceştia de la Protecţia Consumatorului că nu respectăm Legea cimitirului să-l amenajăm aşa cum trebuie, al doilea pentru că ni-l putea lua primăria înapoi că ni l-a dat în concesiune. (…) Alt motiv este că, vă spun drept, uneori îmi e frică atunci când văd societatea asta pornită împotriva Bisericii. Mi-e foarte teamă ca într-o zi să nu ne trezim cu toţii că ne retrag sprijinul de la stat, sprijinul la salarizare, nu mai vorbim de cel de la construcţii. Atunci va trebui ca noi, cel puţin Centrul Eparhial, funcţionând cu 48 de angajaţi, cu o clădire ca aceasta care ne costă 200 de milioane numai căldura, pe sezon (…). Sunt cheltuieli foarte mari şi dacă, Doamne fereşte, într-o zi, statul acesta care se uită mai mult spre Vest, iar în Vest nu prea sunt condiţii prevăzute de către stat, ne retrage sprijinul la salariu va trebui să găsim formule din acestea să ne autoîntreţinem sau să vindem bisericile şi noi să plecăm, să ne găsim job-uri”, a mai spus Sebastian.

După publicarea înregistrării, Episcopia Slatinei şi Romanaţilor a confirmat, printr-un comunicat de presă, că a „inițiat demersuri în vederea prestării de servicii funerare”, motivând că „nu vedem nicio incompatibilitate între slujirea semenilor noștri vii și a celor morți, fie și sub această formă”.

Comunicatul a confirmat şi şedinţa „informală” pe care Sebastian a avut-o cu preoţii din Slatina şi împrejurimi, cărora le-a transmis să facă reclamă noului business al Episcopiei.

În plus, feţele bisericeşti dau vina pe firmele de pompe funebre, „aşa-zis concurente”, care au interese în vehicularea în spaţiul public „a unor opinii menite să denigreze instituția noastră”.

Ulterior, firma de pompe funebre a Episcopiei Slatinei și Romanaților, Funerare Romanați a beneficiat de reclame de tip „roll-up”, în majoritatea bisericilor din municipiu și a capelelor mortuare ale acestora, dar şi în mai multe lăcaşuri de cult din apropierea municipiului reşedinţă de judeţ.

Reamintim că legalitatea noii afaceri a preoţimii nu este pusă sub semnul întrebării, ci mai degrabă moralitatea, iar ei, ca propovăduitori ai cuvântului lui Dumnezeu, ar trebui să fie repere de moralitate.

Sursa: Realitatea de Olt