Descinderi masive la braconierii din Valcea. Traiau numai din furt si omorând animale

Opt percheziţii au avut loc, marţi, în Vâlcea şi în Bucureşti, la domiciliul unor persoane cercetate în cadrul unui dosar de braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi uz de armă fără drept, în urma descinderilor fiind ridicate mai multe arme de vânătoare, cartuşe, precum şi trofee.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, persoanele vizate sunt bănuite că ar fi folosit în ultimii trei ani, în repetate rânduri, arme letale pentru a vâna mistreţi şi cerbi într-un fond cinegetic din Vâlcea, două dintre persoanele cercetate fiind suspectate şi de braconaj piscicol.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2020 – 2023, persoanele bănuite ar fi efectuat acte de braconaj cinegetic atât ziua, cât şi noaptea, la speciile de mistreţ şi cervide, într-un fond de vânătoare din judeţul Vâlcea. Bănuiţii nu ar fi respectat regimul armelor şi muniţiilor, în sensul în care ar fi efectuat operaţiuni ilegale de încărcare a cartuşelor de vânătoare şi ar fi efectuat, în repetate rânduri, uz de armă letală, fără drept, pe acelaşi fond de vânătoare. Două dintre persoanele cercetate ar fi desfăşurat acte de braconaj piscicol, pe cursul râului Olt, la diferite specii de peşte”, se artă în comunicatul transmis de Poliţia Vâlcea.

Reprezentanţii IPJ Vâlcea au precizat că în urma percheziţiilor au fost ridicate 19 arme de vânătoare de diferite calibre, o armă neletală de tir sportiv, 103 cartuşe de vânătoare calibru 12 şi 16, 45 de cartuşe de vânătoare calibru 12, confecţionate artizanal, opt cartuşe calibru 5,6, deţinute fără drept, 16 trofee de cervide, trei dispozitive de iluminare pe timp de noapte, precum şi trei sertizatoare pentru confecţionarea artizanală a muniţiei, 200 de grame de pulbere explozivă, 83 de capse folosite pentru confecţionarea artizanală a muniţiei, şapte telefoane mobile şi o cameră mobilă de supraveghere.

Totodată, poliţiştii au dat şi două amenzi, în valoare de 10.000 de lei, pentru nerespectarea condiţiilor legale de păstrare a armelor şi muniţiilor, urmând a fi aplicate două măsuri complementare de anulare a dreptului de deţinere, port şi folosire arme.

Percheziţiile au fost realizate de poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Vâlcea, împreună cu poliţişti din Bucureşti şi judeţele Sibiu, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.