Interlopul Bercea Mondial si omul de incredere al lui Darius Vâlcov obțin prima mare victorie împotriva DIICOT în dosarul de spălare de bani

Interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, și fostul om de afaceri Marian Chitea, pe vremuri protejat de Darius Vâlcov, au obținut, azi, o nouă victorie de etapă împotriva DIICOT Craiova, în dosarul în care cei doi au fost trimiși în judecată, primul pentru spălarea banilor, cel de-al doilea pentru delapidare, după ce Tribunalul Olt a decis restituirea dosarului la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, informează Olt-alert.ro.

În dosar sunt cercetați nu mai puțin de 19 inculpați, printre care se numără mai mulți membri ai familiei Anghel.

„În baza art. 346 alin. 3 lit. a din Codul de procedură penală, restituie dosarul penal nr. 136D/P/2011 privind pe inculpaţii Anghel Sandu, Anghel Fănica, Anghel Florin, Anghel Laurenţiu, Bocea Liliana Simona, Constantin (fosta Anghel) Izaura, Constantin Marius, Chitea Marian Dumitru, Curt Daniel, Dănişor George Sergiu, Hăloiu Alexandru, Ionescu Mirela, Istrate Florin, Manea George Cătălin, Radu Angelin, Radu Birea, Radu Gheorghe, Toader Nicolae şi S.C. TOPCAD CONSTRUCT S.R.L. la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova”, se arată în încheierea de cameră preliminară, care nu este definitivă, partea nemulțumită putând contesta decizia în termen de trei zile de la comunicare.

Nu este prima oară când judecătorul de cameră preliminară decide că procurorii DIICOT Craiova nu și-au făcut treaba ca la carte în acest dosar. În 6 ianuarie 2020, magistrații au admis excepţiile invocate din oficiu de judecătorul de camera preliminară în cazul inculpaților, constatând neregularitatea rechizitoriului întocmit de DIICOT Craiova, în ceea ce privește stabilirea obiectului judecății și limitelor investirii, ca și al cadrului procesual.

Atunci, judecătorii au invocat incompleta stabilire a cadrului procesual și neefectuarea actelor procedurale în faza de urmărire penală, solicitând procurorului de caz ca, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

În 20 mai 2020, dosarul a fost restituit DIICOT, pentru că procurorul de caz nu a adus nici un element nou în rechizitoriu.

În 20 aprilie, anul acesta, instanța a constatat din nou „neregularitatea rechizitoriului emis la data de 23.12.2020 în dosarul nr. 136D/P/2011 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova”, în ceea ce priveşte determinarea obiectului şi a limitelor judecăţii în legătură cu infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, spălarea banilor și delapidarea. „Dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, urmând ca procurorul, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”. 

Potrivit unei surse implicate în apărarea inculpaților, nici după acest nou eșec procurorii DIICOT nu au făcut nimic în dosar. „Procurorul a decis menținerea dosarului și remedierea neregularităților. Ceea ce a ajuns apoi la instanță a fost însă o variantă copy-paste a dosarului, deci nu s-a făcut nimic”, ne-a dezvăluit sursa citată.

Acesta este dosarul în care fostul om de afaceri Marian Chitea a fost reținut, în 2014, de procurorii DIICOT Craiova, alături de Bercea Mondial, de soţia acestuia, Fănica, şi de administratorul unei firme aparţinând lui Chitea, George Sergiu Dănişor, din Craiova, sub acuzațiile de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

Faptele pentru care inculpaţii sunt cercetaţi s-au petrecut în perioada 2007 – 2011. La mijloc este vorba de afaceri imobiliare în care au fost folosite facturi fictive pentru supraevaluarea unor terenuri, dar şi afaceri ilegale cu autoturisme.

Potrivit procurorilor, cele patru persoane, prin intermediul SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, administrată de către inculpaţii Marian Dumitru Chitea şi George Sergiu Dănişor, au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu autoturisme achiziţionate de la SC EURO TEHNO GRUP SRL Piteşti şi SC AUTEC AUTOTEHNIK SRL Piteşti.

„Autoturismele au fost cumpărate în numele SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, prin numiţii Anghel Sandu şi Anghel Florin, delegaţi, iar plata acestora s-a făcut atât prin depuneri în numerar în conturile celor două societăţi din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, cât şi prin plăţi făcute direct din conturile SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina. Există suspiciuni că deşi autoturismele au fost înregistrate în contabilitatea SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina ca mijloace fixe, acestea, prin intermediul inculpatului Anghel Sandu, zis «Bercea Mondial» au fost înstrăinate către membrii familiei acestuia sau alte persoane găsite tot de către acesta, fără a mai fi achitate”, se arată în rechizitoriu.

Prin manopere similare, inculpaţii Marian Dumitru Chitea şi George Sergiu Dănişor, în calitate de administratori şi în numele SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, au achiziţionat de la membrii familiei lui Bercea Mondial bunuri mobile şi imobile la preţuri supraevaluate, mai spun anchetatorii.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la un milion de euro, spuneau, atunci, procurorii DIICOT.

Sursa: Olt-alert.ro