Liderul USR Olt anunță că partidul va avea Prefectura Olt, după negocierile cu PNL

Preşedintele USR Olt, Fănel Bădici, a declarat luni seara, la emisiunea „Reporter 24”, că va ocupa funcţia de prefect sau subprefect al judeţului, în funcţie de negocierile de la nivelul Guvernului, informează gazetanoua.ro.

Potrivit algoritmului stabilit la negocierile pentru formarea guvernului, PNL ar urma să numească prefecți în 23 de județe, USR PLUS în 14 și UDMR în 5 județe. Întrebat dacă USR va avea un reprezentant în Prefectura Olt, Fănel Bădici a răspuns afirmativ.

Cu privire la cine va fi acest reprezentant, şeful USR Olt a declarat că va fi chiar persoana sa.

Guvernul Cîțu a discutat, în şedinţa din 30 decembrie 2020, în primă lectură, un proiect de ordonanță de urgență care ar scoate prefecții și subprefecții din categoria înalților funcționari publici și transformarea lor în demnitari.

Proiectul de OUG, care modifică actualul Cod Administrativ, mai prevede și înființarea unui nou post, de secretar general al instituţiei prefectului, care este înalt funcționar public și asigură conducerea operativă a instituţiei.

Practic, dacă modificarea va fi adoptată de guvern, premierul va putea numi prefecții din rândul membrilor de partid, fără ca aceștia să mai trebuiască să intre în rândul funcționarilor publici prin tot felul de aranjamente.

Astfel, Fănel Bădici va putea fi şi prefect sau subprefect de Olt, dar şi şeful filialei judeţen a USR.

În prezent, funcţia de prefect de Olt este ocupată de Florin Homorean, susţinut de PNL. Subprefecţi sunt Octavian Oltean, care are tot o susţinere liberală, şi Nicolae Hristescu, venit cu susţinere ALDE.