Medicina in Slatina: Oltean confirmat cu botulism la o saptamana de la internare! Intre timp a intrat in coma

Analizele de laborator au confirmat, luni, suspiciunea de botulism în cazul unui bărbat în vârstă de 68 de ani, internat în urmă cu o săptămână în Spitalul Județean de Urgență Slatina, a anunțat Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Conform sursei citate, la acest moment nu se poate face analiza alimentelor consumate de bărbat înainte de internare, pentru că au trecut prea multe zile.

Comunicatul DSP Olt:

In dupa amiaza zilei de 12.nov. 2022, in Serviciile de Specialitate ale Spitalului Judetean de Urgenta Slatina s-a pus suspiciunea de botulism, la un pacient in varsta de 68 ani, cu domiciliul in mediu urban.

Pacient internat in data de 07.11.2022 in sectia de neurologie, cu diagnosticul: tetrapareza in observatie etiologica;
In data de 08.11.2022, pacientul este transferat in Sectia de Terapie Intensiva ( insuficienta respiratorie acuta ), unde se intubeaza si dupa ventilatie iese din coma;

Din informatiile preliminare obtinute de la apartinatori (sotie): in meniul consumat in data de 06.11.2022 era cuprins si branza, ou fiert, carne porc, mamaliga cu peste macrou prajit in ulei piept de pasare ( cocos ).

Dupa momentul suspectarii pentru botulism, se stabileste recoltarea serului ( proba biologica de la pacient), in vederea determinarii toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino Bucuresti9 proba trimisa la I.C. in dimineata zilei de 13.11.2022 ).

In dimineata zilei de 14.11.2022 Institutul Cantacuzino Bucuresti a emis Buletinul de Analiza, cu rezultatul pozitiv pentru toxina botulinica in ser.

Mentionam ca nu se pot recolta probe de alimente, avand in vedere momentul consumului ( 06.11.2022 ) si data emiterii suspiciunii ( 12.11.2022 ), precum si lipsa din gospodarie a alimentelor consumate ( nu sunt identificate documente de achizitie a produselor).