O comuna din Dolj uimeste Romania: Este una dintre cele mai moderne localităţi rurale, devenind un pol de atracţie pentru orașeni

Cunoscută în istorie prin ”Cultura Cârcea” din perioada neoliticului, comuna Cârcea, din judeţul Dolj, situată la 4 kilometri sud-est de municipiul Craiova, este una dintre cele mai moderne localităţi rurale din ţară, iar în ultimii ani a devenit un pol de atracţie pentru locuitorii din mediul urban.

Din anul 2004, când satul Cârcea a căpătat statutul de comună, prin reorganizarea comunei Coşoveni, localitatea s-a dezvoltat continuu, iar azi, pe lângă vatra satului, sunt construite mai multe cartiere – cartierul din zona fabricii Ford, cartierul de la Pelendava, cartierul din zona Metro, până la Plaiul Vulcăneşti, comuna fiind atractivă pentru cei care doresc să se mute de la bloc la casă sau din urban în rural, atât datorită vecinătăţii cu municipiul Craiova şi cadrului natural, cât şi datorită dezvoltării infrastructurii, a reţelelor de utilităţi şi respectării Planului Urbanistic General (PUG).

Comuna este căutată şi de dezvoltatorii imobiliari, motiv pentru care, în anumite perioade, aceeaşi suprafaţă de teren era vândută şi recumpărată chiar de câte 2-3 ori în aceeaşi zi, iar acum primăria emite aproximativ 4-500 de autorizaţii de construire în fiecare an, numărul rezidenţilor fiind de peste două ori mai mare decât cel al populaţiei cu domiciliul stabil.

„Suntem o comună în plină dezvoltare, emitem 400-500 de autorizaţii de construire pe an, iar toate proiectele de investiţii le realizăm ţinând cont de strategia de dezvoltare locală pe care am avut-o pentru perioada 2017-2021 şi pe care am actualizat-o pentru perioada 2021-2027. Cu domiciliul stabil sunt jur de 3.500 locuitori, iar rezidenţi, persoane care locuiesc în Cârcea, sunt circa 8.000 de persoane. Din acest punct de vedere, aparatul de lucru al primăriei este vitregit pentru că este dimensionat pentru 3.000 de locuitori, dar munceşte pentru 8.000 de locuitori. Luăm însă în calcul şi faptul că, în curând, comuna va ajunge la 10-15.000 de locuitori”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză.

Potrivit edilului, chiar dacă în Cârcea s-au construit noi cartiere, dezvoltarea s-a făcut conform PUG-ului, motiv pentru care localitatea a devenit atractivă pentru investitori, fără însă să se creeze vreun disconfort locuitorilor.

„În 2004 s-a înfiinţat comuna Cârcea prin reorganizarea comunei Coşoveni. În 2005 a apărut PUG-ul comunei Cârcea, pe care l-am actualizat o dată în 2011, iar acum aşteptăm să se finalizeze litigiul de stabilire a limitelor administrative cu municipiul Craiova, care este în instanţă, după care să facem actualizare PUG-ului, la sfârşitul acestui proces. Sperăm ca în anul 2023 să putem actualiza PUG-ul, iar acolo sunt clar stabilite zonele: zonă rezidenţială, zonă pentru construcţie de locuinţe, zonă industrială, zonă de agrement, zona de sport etc. Sunt lucruri care se păstrează, chiar dacă pe unii îi deranjează şi doresc să nu fie reguli şi să facă fiecare ce vrea. Noi respectăm Planul Urbanistic gGeneral 100%, să nu creăm probleme şi să nu se întâmple lucruri care să afecteze investiţiile sau liniştea din cartierele rezidenţiale cu construcţii care să deranjeze şi să creeze tot felul de discuţii prin disconfortul pe care l-ar crea”, spune primarul comunei Cârcea.

În localitate au fost realizate reţele de gaze, apă, canalizate şi s-a investit în asfaltarea străzilor, iluminatul public, sănătate, educaţie, sport, agrement etc., însă sunt şi străzi private care sunt încă neasfaltate.

„Cartierul de la Ford, de exemplu, are azi toate utilităţile – gaze, apă, canalizare, asfalt. Vorbim de străzile care aparţin domeniului public. Din păcate, sunt şi străzi private pe acolo, iar legea nu ne permite să facem investiţii pe străzi private, pentru că acestea sunt ale persoanelor fizice, au cote indivize, iar Consiliul Local nu poate investi acolo dacă cei care le au nu le donează către comună, pentru a fi introduse în domeniul public. Unii dezvoltatori vând teren, construiesc două case, după care lasă oamenii încurcaţi cu această cotă indiviză. Dezvoltatorii ar trebui să tragă acolo toate utilităţile, care sunt la marginea zonei unde ei au construit, apoi să predea străzile către primărie, pentru a fi întreţinute, dar nu se întâmplă acest lucru şi atunci sunt aceste probleme. Asfaltarea s-a realizat după introducerea reţelelor de apă şi canalizare şi avem investiţii pe toate domeniile; de la cultură, culte, sport, învăţământ, sănătate, infrastructură, inclusiv de agrement”, afirmă Valerică Pupăză.

Ultimul proiect gândit de administraţia locală din Cârcea este construirea unui centru civic care să includă şi construirea unui sediu nou pentru primărie, un loc în care oamenii să aibă posibilitatea să îşi rezolve toate problemele pe linie administrativă. Proiectul, estimat la 6 milioane de euro, ar urmă să se construiască cu fonduri de la bugetul local, pe un teren de 11.400 metri pătraţi din spatele actualului sediu al primăriei.

„Vorbim de amenajarea acestui spaţiu din spatele primăriei pe care se vor regăsi două clădiri: o clădire unde va fi sediul primăriei care va fi pe 4 niveluri, cu o suprafaţă de aproximativ 1.700-2.000 metri pătraţi şi un sediu pentru servicii publice – evidenţa populaţiei, stare civilă, sediu de bancă, sediu de poştă, poliţie locală, sală de cununii civile etc, ghişee pentru plata facturilor la apă, la canal. Omul când vine în zona respectivă, în centrul acesta civic, îşi va putea rezolva toate problemele pe linie administrativă”, a mai spus edilul comunei Cârcea.