Zece luni de pandemie și miile de morți nu i-au convins. Conducerea Spitalului Județean Gorj se roagă de medici să se vaccineze

Campania de vaccinare anti-COVID nu a fost primită cu brațele deschise de toate cadrele medicale din județul Gorj. În prima etapă de vaccinare au voie să se vaccineze exclusiv personalul medical. Campania de vaccinare a debutat în județul Gorj cu Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Din 1.330 de angajați ai Spitalului Județean din Târgu Jiu doar 660 au optat pentru vaccinare. Mai mult de jumătate sunt cadre medicale. Sunt însă zeci de medici, asistente și infirmiere care ezită însă să se vaccineze. Acest lucru este recunoscut chiar de managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, Dumitru Vienescu.

În județul Gorj au sosit 975 de doze de vacin anti-COVID, dintre care 330 au fost primite de către Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. Câteva zeci de cadre medicale au fost vaccinate ieri la cabinetul special amenajat la Secția Boli Infecțioase, acolo unde sunt internați și pacienții COVID.

Unii medici ezită

Primii care s-au vaccinat luni au fost directorul medical Constantin Dinu, purtptorul de cuvânt Alexandru Nițu și epidemiologul Dumitru Vladuț. De altfel, medicii Constantin Dinu și Dumitru Vlăduț coordonează la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, campania de vaccinare. „Eu nu am avut nicio ezitare când a venit vorba de vaccinare. Nu am avut niciun fel de problemă. Nu au fost efecte.

Noi nu facem nimic aici la întâmplare, ci mergem pe mâna științei. Acest vaccin este realizat în urma unor cercetări, de specialiști. Știu că sunt colegi care ezită, dar poate că se gândesc la timpul scurt în care a fost realizat acest vaccin. Nu este pentru prima dată când se folosesc vaccinuri și acestea și-au dovedit eficiența în foarte multe boli. Eu sper ca lumea să capete încredere și să vină să se vaccineze”, a declarat Constantin Dinu, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Managerul vrea să se vaccineze

Dumitru Vienescu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, a precizat că ar fi dorit să se vaccineze în prima etapă, însă acest lucru nu este posibil. Vienescu este economist și nu se încadrează la condițiile din prima etapă. De altfel, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu a fost infectat cu coronavirus și a stat 21 de zile internat.

„Vrem ca săptămâna aceasta să administrăm dozele pe care le-am primit de la Direcția de Sănătate Publică. Vaccinarea anti-coronavirus a debutat în Gorj la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. Primii au fost chiar medicii care coordonează campania de vaccinare. Sper ca în trei săptămâni să terminăm campania de vaccinare cu privire la angajații Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, respectiv acolo unde s-a optat pentru acest lucru. Nu putem obliga pe nimeni”, a declarat Dumitru Vienescu.

Așteaptă și alte doze de vaccin de la DSP

Este de amintit că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj au ridicat, de la Centrul Regional Craiova, 975 doze de vaccin anti-COVID, care au și fost distribuite către cele 8 centre de vaccinare constituite la nivelul spitalelor din județ. Cele 975 doze de vaccin anti-COVID reprezintă necesarul estimat, pentru primele 5 zile ale campaniei de vaccinare, în baza programărilor efectuate pe platformă.

„Vaccinarea împotriva COVID-19 se realizează în trei etape, după cum urmează: Etapa 1 – persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătate și social; Etapa 2- populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale; Etapa 3- populația generală. Luni a început vaccinarea lucrătorilor din domeniile sănătate și social. Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru celelalte două grupe populaționale.”, conform DSP Gorj. De precizat că în Gorj incidența COVID este de 0,57 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.