Cu cati bani s-a ales olteanul care a descoperit, intamplator, o comoara antica in curte

Un tezaur de peste 100 de monede romane si podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, descoperit anul trecut intr-o oala de un localnic din comuna Pielesti in timp ce facea sapaturi pentru amenajarea unei piscine, a intrat in patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova.

Anuntul a fost facut, vineri, de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, care afirma ca zilele acestea cetateanul care a descoperit tezaurul si-a primit recompensa, potrivit legii, adica 45% din valoarea pieselor.

„Un tezaur veritabil, descoperit in curtea unui doljean, a intrat in patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Peste 100 de monede romane si podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, se afla, in aceasta perioada, intr-un amplu proces de restaurare si conservare.

Obiectele au fost gasite de un localnic din comuna Pielesti, in luna mai a anului trecut. Acesta facea sapaturi in gradina din curte, cu scopul amenajarii unei piscine, dar a oprit lucrarile in momentul in care a gasit o oala de ceramica plina cu monede. Imediat a anuntat autoritatile, iar vasul a fost preluat pentru expertiza de catre specialistii Directiei Judetene pentru Cultura Dolj”, a scris Cosmin Vasile pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, monedele romane si bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei in urmatoarele luni.

„A urmat un proces indelungat de datare si stabilire a valorii obiectelor gasite, iar concluzia a fost aceea a unei descoperiri de o valoare exceptionala. Consiliul Judetean Dolj si-a dorit ca tezaurul sa ramana in proprietatea judetului, astfel ca a respectat procedura legala de preluare in administrare. Astfel, zilele trecute, a fost efectuata plata recompensei stabilite prin lege pentru persoana care a facut descoperirea, in cuantum de 45% din valoarea pieselor. Monedele romane si bijuteriile dacice vor fi expuse la Muzeul Olteniei, in urmatoarele luni”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Dolj.