Fermierii din Olt sunt disperati ca nu gasesc oameni la munca: Pleaca pe 660 de lei pe zi!

Deși a început sezonul agricol, zilierii de la noi, care se pricep să lucreze pământul, pleacă cu sutele în străinătate. Îi conving rapid salariile și de cinci ori mai mari, dar și condițiile.

În tot acest timp, fermierii români trebuie să găsească soluții sau să renunțe la anumite culturi.

Fermier: „Aș avea nevoie de cel puțin 10 oameni pentru înființare să pun vinete, gogoșar, ardei capia. Nu găsim oameni.”

Câți bani primesc românii plecați în alte țări față de România

În Olt, fermierii din bazinul legumicol Strejești – Pleșoiu – Grădinari sunt disperați. Numai în ultimele zile au plecat 100 de oameni.

În țară primeau 120 de lei pe zi, pe când în Spania iau 80 de euro, adică 400 de lei, în Elveția – 560 de lei, iar in Danemarca – 660 de lei pe zi.

Mihai Enache, fermier: „Din șapte mai am doi și urmează și ăia să plece, deci rămânem doar cu familia. De la 100 de lei le-am da și 150 de lei, dar nu mai avem cui să îi dăm. Lor li se pare puțin, nouă ni se pare mult.”

„Condiții de muncă foarte bune, cazare foarte bună”

Mihai Chesnoiu, fermier: „Toți sezonierii cu care lucrau au plecat în trei tranșe. Fără intervenția statului, fără subvenționarea forței de muncă, nu o să reușim să plătim mai mult.”

Vali Nonea a plecat de trei săptămâni în Elveția. Muncește la roșii în solar și este extrem de mulțumit.

Vali: „Iarna asta care a trecut nu am avut nici bani de lemne. Nici porc de Crăciun. Toți care suntem aicea – că suntem mulți, suntem vreo o sută de oameni – suntem toți angajați cu contract de muncă. Condiții de muncă foarte bune, cazare foarte bună.”

Acasă însă legumele și fructele s-au copt. Iar agricultorii apelează la soluții disperate.

Un fermier a decis să plătească oamenii cu 15 lei pe oră, cu banii pe loc. Dar tot îi găsește greu.