Fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, spune ”Adio!” Italiei. Ministrul Justiției a anunțat când va fi adus în țară

Aducerea lui Darius Vâlcov este o chestiune de câteva zile, spune ministrul Justiției Alina Gorghiu, precizând că procedura de extrădare este deja în curs și statul italian a luat legătura cu Poliția Română. Ea a transmis că Ministerul Justiției va fi activ, ca și în acest caz, în tot ceea ce înseamnă proceduri în curs în Italia.  „Avem un magistrat de legătură în Italia, care pe tot ce înseamnă cazuri active se va ocupa şi ne va ţine la curent”, a spus ministrul.

„Este o procedură în curs, statul italian, prin Ministerul Justiţiei, a luat legătura cu Poliţia Română. E o problemă de zile, nu mai mult”, a spus Gorghiu, după ce a fost întrebată de jurnalişti despre aducerea în ţară a fostului ministru al Finanțelor, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiției a afirmat , totodată, că și în cazul altor persoane căutate de autorităţile române, dar care sunt în Italia, Ministerul Justiţiei va fi „activ”.

„Tot ce avem proceduri în curs, nu epuizate, vom fi activi ca şi în acest caz. Avem un magistrat de legătură în Italia, care pe tot ce înseamnă cazuri active se va ocupa şi ne va ţine la curent”, a spus ministrul.

Alina Gorghiu a subliniat că Ministerul Justiţiei „a avut un rol activ în toată această perioadă” iar „cooperarea judiciară în materie penală cu Italia în acest caz (Vâlcov – n.r.) a fost foarte bună”.

„Din punctul meu de vedere, indiferent de nume, indiferent că îl cheamă Vâlcov, Popescu sau Ionescu, persoanele condamnate care au ales temporar altă jurisdicţie pentru executarea pedepsei se întorc în România şi execută pedeapsa în sistemul penitenciar românesc. Deci nu avem niciun fel de ezitare în a aplica aceaşi măsură, acelaşi tratament oricărui fugar”, a mai spus ministrul.

Curtea Supremă de Casaţie a Italiei a respins, pe 8 august, recursul formulat de Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, împotriva deciziei prin care s-a decis predarea acestuia către autorităţile competente ale României.