Oltul, in top 3 judete cel mai putin vizitate de turisti

Cei mai mulți turiști care ne vizitează preferă fie Capitala, fie Clujul, Constanța ori Valea Prahovei, potrivit datelor transmise de INS. La polul opus, câteva județe abia adună firimiturile care rămân pe masa turismului românesc.

Cel mai puțin atrăgător de turiști județ: Teleorman

Poate că județul ar putea deveni o destinație turistică. Dar deocamdată, nicăieri în România numărul turiștilor care-l vizitează nu e atât de mic. Pe site-ul Consiliului Județean Teleorman, scrie că potentialul turistic nu este unul impresionant, în principal fiind practicat turismul de tranzit si agrement.

„Se poate practica în conditii deosebite pescuitul si vânatoarea. Datorita configuratiei sale geografice – campie traversata de ape, principalul punct de atractie este fluviul Dunarea si lunca sa, care este de o frumusete aparte, fiind zona cu cele mai generoase (sic!)”, mai notează autoritatea județeană.

Datorita facilitatilor care vor fi create la Turnu Magurele turismul si capacitatile de cazare se vor dezvolta foarte repede in aceasta zona. Pentru localitatile situate pe malul Dunarii, agroturismul este o idee de viitor datorita posibilitatilor de pescuit si vanatoare existente in zona si care reprezinta puncte de atractie pentru turisti, mais scriu cei de la CJ. Teleorman

Site-urile de profil notează ca atracții Muzeul Judetean de Istorie, Catedrala Ortodoxa Sf Alexandru, Manastirea Plaviceni-Alunis, Cetatea Mircea cel Batran, Casa Memoriala Marin Preda, Casa Memoriala Zaharia Stancu, Cetatea Cazacilor, Curtea Constantin Balaceanu, Rezervatia Vatafu-Lungulet.

Citește aici un foarte bun reportaj despre turismul din Teleorman.

În iunie 2023, în Teleorman au existat 131 de sosiri ale turiștilor străini.

Giurgiu al doilea județ lipsit de turiști

În iunie anul acesta, doar 400 de turiști străini au ajuns în Giurgiu, deși ai ce vizita în județ. Pe site-urile de promovare turistică sunt menționate mai multe obiective de avut în vedere: Turnul cu ceas, Cetatea lui Mircea, Statuia lui Mihai Viteazu, Biserica Inaltarea Domnului, Mausoleul Eroilor, Muzeul Judetean Teohari Antonescu, Schitul Sfantul Nicolae, Plaja Veche, Podul Bizetz, Ateneul Nicolae Balanescu ș.a.

Ambițiile autorităților sunt mari, dar ai e mult până la îndeplinirea lor. „Modernizarea, dezvoltarea și creșterea capacității portului Giurgiu de a primi și gestiona nave pentru turism, inclusiv nave de croazieră”, arată CJ Giurgiu în strategia pe care și-o propune.

Alte locuri de vizitat: Manastirea Comana, Parcul Natural Comana, Baza hipica Regatul Cailor Adunatii-Copaceni, Centrul Vechi Giurgiu, Lacul Greaca sau Rezervatia de Bujor Romanesc Padina Tatarului

Consiliul Județean de acolo împreuna cu autoritățile bulgare au derulat mai multe proiecte comune prin care s-a încercat creșterea numărului de turiști. E drept, în cazul unora, rezultatele au fost modeste. În cadrul unuia din aceste proiecte „au fost selectate 10 sate din județul Giurgiu și 10 sate din districtul Ruse cu cel mai mare potențial pentru turism rural. Acesta a fost evaluat într-un studiu comun al comunităților rurale cu potențial turistic. Bazat pe Studiul comun, a fost dezvoltată o strategie comună de evaluare care explorează potențialul zonei mai largă Giurgiu-Ruse de a atrage căutare turistică și de a dezvolta un brand puternic de calitate și o etichetă regională prin experiențe și produse care pot fi oferite. Pentru promovarea Strategiei comune de evaluare, partenerii proiectului au planificat o serie de mese rotunde cu părțile interesate din fiecare din cele 20 de sate selectate. De asemenea, au fost realizate o serie de activități de comunicare și materiale promoționale, precum și videoclipuri promoționale”, se arată pe pagina proiectului.

Județul Olt

Circa 1700 de turisti străini în iunie.

Locuri de vizitat: Cele mai importante atracţii turistice din Judeţul Olt sunt Pădurea de la Reşca cu cabana de vânătoare, Mănăstirile Brâncoveni, Calui sau Clocociov, Cetatea Sucidava de la Corabia, centrul de ceramică de la Oboga-Calui, Municipiul Slatina, Muzeul de arheologie şi etnografie din Corabia sau Casa Memoriala Nicolae Ceausescu. Dar sunt şi alte locuri frumoase.

Cele mai vizitate localități din județ sunt Slatina (14.000 de turisti în 2022) , Caracal (3500 turiști) , Corabia (2000 de turiști) și Scornicești (1100 turiști anul trecut)

Cea mai puțin vizitată localitate (doar 23 de turiși în 2022): Bobicești.