„Dosarul Finanţiştilor”: Mahării Finanțelor Publice din Olt scapă de pușcărie!

Magistraţii Curţii de Apel Craiova s-au pronunţat definitiv, joi, în „Dosarul Finanţiştilor” din Olt, printre inculpaţi numărându-se foștii șefi din cadrul Finanțelor Publice Olt Florin Bîlteanu și Ion Encescu, dar și omul de afaceri Gheorghe Bădiță.

În afară de foștii directori adjuncți ai Finanțelor Publice Olt, în dosar au mai fost judecate Gheorghița Prunișoară și Anastasia Lioveanu, tot de la Fisc.

Pentru cei mai mulţi dintre inculpaţi, Curtea de Apel Craiova a menţinut decizia instanţei de fond, Tribunalul Dolj, de achitare.

Astfel au fost achitaţi: Florin Bîlteanu, Ion Encescu, Gheorghiţa Prunişoară, Anastasia Lioveanu, Stănescu Stadian, Ion Silviu Bălţoi, Florinn Anton, Marin Mihăilă.

În schimb Curtea de Apel a decis condamnarea lui Gheorghe Bădiţă la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare şi a lui Iulian Marius Toma, la aceeaşi pedeapstă, tot cu suspendare.

Totodată, instanţa a dispus ca omul de afaceri Gheorghe Bădiţă să plătească despăgubiri civile în valoare de 790.316,16 lei, în solidar cu firma SC Marconf SA, aflată în insolvenţă.

Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă.

În dosarul iniţial, erau inculpate peste 20 de persoane, printre care foşti şi actuali poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Olt,  şi mai mulţi angajaţi ai Finanţelor Publice Olt şi oameni de afaceri din Olt şi Dolj.

În sarcina inculpaţilor s-au reţinut infracţiunile de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, conflict de interese, evaziune fiscală, delapidare şi bancrută frauduloasă.

Ulterior, dosarul a fost disjuns, poliţiştii fiind judecaţi separat şi, de asemenea, achitaţi de Curtea Supremă.