Mafia din Oltenia: Caracatita din jurul Olgutei vrea sa elimine jurnalistii incomozi!

Mafia din Oltenia concentrata in jurul pesedistilor Claudiu Manda si Lia-Olguta Vasilescu este tot mai prezenta in afacerile cu banul public si calca in picioare legea. Mai nou grupul format din clanul Manda (Claudiu si fratii) distribuie contracte banoase la institutii publice unde au fost numiti pe criterii politice apropiati de-ai acestora. Mai mult decat atat conexiunile cu lumea interlopa sunt la ordinea zilei intre sotii Manda-Vasilescu dupa ce acestia au cumparat un imobil de la niste proprietari cu un cunoscut trecut infractional.

Cum faptul ca institutiile statului nu fac nimic in Dolj nu ar fi de ajuns si putinii jurnalisti care semnaleaza increngatura de relatii intre politicieni si interlopi sunt amenintati cu disparitia fizica…

Este vorba de jurnalista Anca Ochianu de la TV Oltenia care a fost abordata cu amenintari si intimidari de catre Emanuel Banica, actual dezvoltator imobiliar, dar cu un bogat trecut infractional in Italia – vezi operatiunea Topino.

Pe scurt, Emanuel Banica si Monica Banica au vandut o casa (subevaluata zic expertii imobiliari) catre sotii Manda Vasilescu si totodata Banica ar fi unul dintre favorizatii soartei in relatia cu viceprimarul Craiovei, Aurelia Filip. Coincidenta sau nu “Rela” Filip apare in poze la evenimente mondene alaturi de Monica Banica.

Dezvoltatorul Banica, opereaza prin firma Gloria Residence si are o relatie stransa de prietenie cu viceprimarul Aurelia Filip, prietenie recunoscuta public de aceasta din urma.

Mai intai Emanuel Banica a acuzat-o pe jurnalista ca ar orchestra ”atacuri” la adresa lui si a edilului secund cu care este in stransa relatie. Afaceristul i-a dat de inteles ca are pe langa el oameni dispusi sa-i execute ordine, aducandu-i in discutie si pe copiii ziaristei.

Dezvaluiri incomode

In context, reamintim, pe scurt, ca pagina Gazeta Sudului (ale carei dezvaluiri si postari nu sunt semnate, nici asumate de vreun jurnalist) a sustinut, in mai multe randuri, ca Aurelia Filip l-a favorizat pe Emanuel Banica, patronul Gloria Residence, semnandu-i documente de urbanism, pentru a-si putea intabula imobilele construite, desi constructiile nu ar fi respectat criteriile impuse. In urma lor, Stiricraiova.ro a abordat subiectul, corelandu-l cu o alta speta.

Este vorba despre Anexa 152, care se emite dupa receptionarea lucrarilor, si care certifica faptul ca proiectul este realizat conform autorizatiei de construire, fiind necesara la inscrierea constructiilor in cartea funciara. Aurelia Filip a negat ca i-ar fi semnat vreodata vreun act pentru societatea cu pricina. Insa, la scurt timp, aceeasi pagina de Facebook a publicat Anexa 152 semnata – ati ghicit – de viceprimarul mentionat. Stiricraiova a contactat-o pe Aurelia Filip si inainte si dupa aparitia documentului pentru puncte de vedere. Viceprimarul a negat initial ca ar fi semnat actul, sustinand ca nici nu ar fi avut cand. Numai ca pe Anexa 152, care poarta semnatura acesteia, apare, evident, si data la care a fost inregistrata: 20 noiembrie 2020, chiar la inceputul mandatului sau de viceprimar. Mai mult, Filip a incercat sa convinga jurnalistii de faptul ca Emanuel Banica este un om bun, remarcabil si ca singurul lui ”defect” este ca o cunoaste pe domnia sa.

De altfel, Emanuel Banica l-a contactat pe redactorul Stiricraiova, pentru a-i explica situatia din punctul sau de vedere, fara insa a fi de acord ca el sa fie publicat. Ulterior aparitiei in spatiul public a Anexei 152 viceprimarul a actionat in judecata 18 persoane care au distribuit postarile publicate de Gazeta Sudului, dosarul avand ca obiect actiunea in raspundere delictuala. Instanta i-a anulat cererea, cu drept de reexaminare in termen de 15 zile. Filip nu a mai continuat actiunea.

Revenind la amenintarile omului de afaceri Emanuel Banica la adresa Anca Ochianu, nu rezulta decat contrariul celor sustinute de prietena, Aurelia Filip. Mai mult, actiunea fata de jurnalista il califica pe acesta drept ”interlop”, apelativ pe care sustine ca presa l-a folosit de-a lungul timpului cu scopul de a-i denigra imaginea. Reamintim ca, in 2009, acesta a fost retinut de politistii de la Crima Organizata, la cererea autoritatilor italiene, pentru clonarea de carduri bancare.

Plangere pe numele lui Emanuel Banica

In noaptea de 5 spre 6 noiembrie a.c., in timp ce se afla intr-un club, Anca Ochianu a fost abordata de Emanuel Banica, flancat de alte persoane, pe care a acuzat-o ca ar orchestra publicarea de articole despre afacerile lui.

”(…) Acest potent om de afaceri considerand ca ii sade frumos sa ma abordeze intr-un club si sa imi reproseze ca m-as afla in spatele articolelor de presa si postarilor de pe retelele de socializare in care se vorbeste despre legatura sa cu viceprimarul Aurelia Filip. A tinut sa imi sublinieze ce fel de prietenie ii leaga in ultimii ani, dar si sa imi precizeze ca afacerile i se duc la vale din cauza ziaristilor. Mai ca imi venea sa il compatimesc pe saracul Banica pana cand mi-a adus in discutie copiii si cateii sai pe care ii plateste zilnic si ar trebui totusi sa le dea de lucru, lasand clar sa se inteleaga ca oricand mie sau copiilor mei ni se poate intampla ceva (…) eu nu am nevoie de catei care sa imi scrie articolele”, a povestit jurnalista Anca Ochianu pe Facebook.

Pe 7 noiembrie a.c., Anca Ochianu a depus plangere pe numele lui Emanuel Banica, sesizarea fiind inregistrata de Biroul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Craiova. Mai multi martori care au asistat la ”intalnire” sunt audiati de organele de cercetare.

Subliniem ca presa locala din Craiova este tot mai des supusa presiunilor si constrangerilor mai mult sau mai putin voalate venite din partea celor care fac subiectul unor articole cu teme ”sensibile”. Acestia incearca sa induca ideea ca astfel de materiale de presa, in care se dezvaluie diverse nereguli, nu sunt altceva decat “campanii” ”comandate” special cu scopul de a le strica imaginea si afacerile. Imagine si afaceri pe care, e lesne sa mai spunem, le considera fara de cusur.

Pe de alta parte, nu poate trece neobservat cum Primaria Craiova decide deodata sa aplice Regulamentul de protectia a datelor cu caracter personal – GDPR pe documentele de urbanism, sustinand ca a primit sesizari telefonice si scrise din partea cetatenilor carora le apare numele pe site-ul institutiei si ca trebuie sa le apere interesul. In realitate, o persoana le-a cerut printr-un email sa nu-i mai apara numele in actele publicate pe portalul primariei.

Lume mica, mafie mare!

Conform unui Certificat de Urbanism din 2017, locunita pe care a cumparat-o Claudiu Manda la un pret promotional apartinea lui BANICA EMANUEL si BANICA CRISTINA MONICA. Prin certificatul de urbanism, locuinta situata pe strada Fratii Golesti, nr. 58A urma sa primeasca urmatoarele imbunatatiri – schimbare destinatie pod in mansarda in volum existent-intrare in legalitate, construire foisor lemn, piscina si refacere imprejmuire pe laturile de N-S si V constructii provizorii cu durata de 10 ani.

Practic, prin emiterea acestui certificat de urbanism se dispune intrarea in legalitate pentru constructia care la mai putin de un an si jumatate dupa acest moment, urma sa ajunga in proprietatea lui Claudiu Manda, viitorul sot al Olgutei Vasilescu. Certificatul de Urbanism este dat de cel care a urmat-o pe Olguta Vasilescu la sefia Craiovei, Mihai Genoiu.

Cine e Emanuel Banica?

Emanuel Banica, cel de la care Claudiu Manda ar fi cumparat casa in care se va muta cu Olguta Vasilescu este infractor de drept comun in Italia. El a facut parte dintr-o retea internationala de clonat carduri, destructurata de politia din Pescara, in 2007. Emanuel Banica nu era nici macar capul operatiunii, ci unul dintre cei responsabili cu munca pe teren. Operatiunea de amploare a devenit caz de studiu pentru politistii italieni.

http://www.poliziadistato.it/statics/03/presentazione_operazione_topino.pdf

In 2007, Departamentul de Politie si Posta din Pescara anunta ca, „dupa o investigatie lunga si complexa”, a evacuat o banda criminala de etnie predominant romaneasca, dedicata clonarii cardurilor de credit. Prin urmare, 7 persoane au fost arestate in executarea mandatelor de arestare preventiva cu inchisoarea. La Roma, fusese arestat unicul italian al grupului criminal organizat. Alte patru persoane au fost capturate in Romania si una in Franta in colaborare cu Serviciul INTERPOL si politia criminala din Romania.

Ancheta a inceput cu arestarea in flagrant a lui RADU Ciprian Petrisor, numita „Sobolanu” (tranzactionata „Topino”), care a avut loc in noaptea dintre 29 si 30 septembrie 2007, cand romanul a fost surprins in timp ce incerca sa instaleze dispozitive parazite „skimmer” in dispozitivele POS ale supermarketului „Tigre” din Pescara. Apoi, anchetatorii au pus sub urmarire telefoanele acestuia si au ajuns la ceilalti complici, printe care si Emanuel Banica. Acesta din urma a fost extradat, la cererea partii italiene, in 2009. De la trimiterea asistata pana la aparitia lui in contextul vanzarii casei catre Manda si Olguta nu s-a mai stiut nimic de el. Acum, este cunoscut ca dezvoltator imobiliar in Craiova.