Oltean fara suflet: A inselat o batrana de 82 de ani si i-a luat 5.000 de euro si 20.000 de lei

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 2 Poliție Pitești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea unei infracțiuni de înșelăciune, săvârșită prin metoda „Accidentul”, și au reținut un bărbat de 34 de ani, din Mioveni.

Din cercetări s-a stabilit că, în ziua de 27 august a.c., o femeie de 82 de ani a fost apelată pe telefonul fix de o persoană care i-a transmis că nepoata sa a fost implicată într-un eveniment rutier în urma căruia a fost grav rănită și are nevoie de bani.

După apelul telefonic, la locuința persoanei s-a prezentat un bărbat, căruia persoana vătămată i-a înmânat sumele de peste 5.000 de euro și peste 20.000 de lei.

Pentru administrarea probatoriului, au fost efectuate două percheziții domiciliare, pe raza orașului Mioveni.

„În ziua de 31 august, după administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca față de acesta să fie dispuse măsuri preventive”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș, Florin Popa.

Pentru prevenirea faptelor contra patrimoniului săvârșite prin nesocotirea încrederii (categoria înșelăciunilor) sau prin însușirea pe nedrept (furturi), polițiștii recomandă:

În cadrul discuţiilor telefonice cu persoanele vârstnice, care locuiesc singure sau în locații izolate, vă recomandăm să le vorbiți și despre diversele metode de înșelăciune (cunoscute ca Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, ghicit, Instalatorul, cumpărarea sau oferirea de produse ș.a.m.d.).

Atrageți atenția cu privire la oferirea sumelor de bani, indiferent de pretext. Stabiliți numere de telefon la care să puteți fi contactați, pentru a se verifica pretextele înainte de a fi oferite orice sume de bani ori produse. Stabiliți persoane de încredere din rândul vecinilor care pot ajuta la nevoie.

Discutați cu privire la permiterea accesului în locuință al oricăror persoane, indiferent de pretext, iar legat de prezența în casă, de efectuarea de orice plăți sau operațiuni care ar putea dezvălui locația sumelor de bani pe care le aveți în locuință.

Tot în contextul infracțiunilor contra patrimoniului, amintim că bunurile oferite de persoane fizice, în condiții dubioase, la prețuri derizorii, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă descrierii, fapt pentru care vă sfătuim să declinați asemenea oferte.

De asemenea, o altă metodă de înșelăciune este solicitarea de a schimba bancnote cu valoare mare, după care solicitanul se răzgândește și solicită înapoi bancnota inițială, după ce, în prealabil, a sustras o parte din banii schimbați.