Protestele au functionat: TMK primeste derogare de la ANAF sa-si poata continua activitatea

TMK Artrom primeşte de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) o derogare de la decizia de sancţionare a societăţilor cu capital rusesc, prin care societatea care activează la Slatina şi Reşiţa poate să facă, printre altele, importuri şi achiziţii necesare pentru activitatea economică.

Derogarea este valabilă pentru o perioadă de 60 de zile.

 „Acordarea unei derogări pentru efectuarea de către TMK Artrom SA, pe o perioadă de 60 de zile, de importuri sau achiziţii strict necesare pentru activitatea economică, respectiv de materii prime, materiale, scule şi piese de schimb, de la furnizorii prevăzuţi în Anexa nr. 1, la prezenta decizie”, se arată în documentul remis de ANAF.

TMK Artrom are conturile blocate ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei şi oamenilor de afaceri apropiaţi Kremlinului. Printre aceştia se numără patronul TMK, Dimitri Aleksandrovici Pumpianski, care între timp ar fi cedat acţiunile. Singurele plăţi deblocate au fost salariile către angajaţi.

În paralel, TMK Artrom a contestat în instanță ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin care fondurile societății au fost înghețate. Decizia a dus la paralizarea activității firmei și la mișcări sindicale de amploare.

Procesul a fost înaintat de compania din Slatina pe 31 martie 2022, la o săptămână după ce ANAF a anunțat măsurile împotriva societății.

Acțiunea a ajuns pe rolul Curții de Apel București, la secția IX contencios administrativ și fiscal, iar primul termen a fost fixat pentru data de 12 aprilie 2022.