Romania a lansat peste 500 de rachete antigrindina in ultimele zile, majoritatea in Oltenia

Aproximativ 300 de rachete antigrindină au fost lansate în perioada 22 – 28 mai din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină. Acțiunea, realizată pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie

În perioada 22 – 28 mai 2021, din punctele de lansare (PL) ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină (UCCG) din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP), au fost lansate 305 rachete antigrindină (RAG), pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie. Lansările au avut efectul scontat, iar pericolul căderilor de grindină a fost înlăturat datorită intervenţiilor active în atmosferă din cadrul unităţilor Sistemului”, se arată într-un comunicat al MADR.

Cele mai multe rachete au fost lansate din UCCG Oltenia şi Prahova, respectiv 151 şi 131, iar 23 din UCCG Iaşi.

În intervalul 15 aprilie – 28 mai, unităţile de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP au lansat în total 536 de rachete antigrindină din UCCG Prahova, Oltenia, Timiş şi Moldova 1 Iaşi.

Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor protejează în acest an o suprafaţă de aproximativ 1.500.000 hectare, prin funcţionarea unui număr de 65 de puncte de lansare (PL). Acestea aparţin Unităţilor Prahova, care asigură, cu 22 de PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Prahova, Buzău, Teleorman şi Olt; Iaşi, care asigură cu 12 PL protecţie pentru judeţele Iaşi şi Vaslui; Vrancea – 10 PL (judeţele Vrancea şi Galaţi); Oltenia – 17 PL (judeţele Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinţi); Timiş – 4 PL (Timiş). Alte 41 PL din cadrul UCCG Iaşi, Vrancea, Timiş şi Mureş se află în diferite stadii de realizare şi punere în funcţiune pe parcursul acestui an.

Aceste activităţi au scopul de a reduce riscul faţă de fenomenele meteorologice periculoase pentru populaţie, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane şi rurale (protejarea cetăţenilor) – respectiv protejarea faţă de fenomene meteorologice precum grindina, ceaţa densă, tornadele.- a anunțatMinisterul Agriculturii

Intervenţiile active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină au început în anii 2000 şi sunt gestionate de Guvernul României, prin intermediul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.