Miros de puscarie la gunoiul judetului Olt! Stanescu si Oprescu in vizorul procurorilor!

Procedurile de ofertare a gestiunii activitatii de colectare si transport a deseurilor municipale si altor fluxuri de deseuri, componente ale serviciului de salubrizare de pe raza judetului Olt, in care autoritatea contractanta ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA OLT – ECO (ADI OLT-ECO), treneaza de aproape trei ani. Autoritatea contractanta, ADI OLT-ECO e emis in 19 martie 2019, o notificare de reziliere a contractului de delegare, prin concesiune, a gestiunii activitatilor de colectare si transport a deseurilor municipale si altor fluxuri de deseuri de pe raza judetului Olt catre operatorul economic SC ROSAL GRUP SA pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale asumate.

Dar cum s-a ajuns la aceasta bataie de joc pe spatele oltenilor?

Procedura initiala a fost pastorita din umbra de Claudiu C. Postolache, fost asociat al presedintelui Consiliului Judetean Olt, Marius Oprescu (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9285).

Potrivit surselor din jurul liderului judetului Olt, Postolache ar fi pastrat tot timpul legatura cu societatea ofertanta de la vremea aceea,  SC ROSAL GRUP SA, cu care a avut tot felul de intalniri in Capitala. Pana la urma a reusit sa tranzactioneze aceasta „afacere” cu succes in afara tarii.

Suma vehiculata ar fi fost in jur de 1 milion de euro, suficient pentru a oferi societatii confortul necesar in prezentarea proiectului si a cumpara bunavointa responsabililor de la OLT, Paul Stanescu – Marius Oprescu – Virgil Delureanu (administrator la ADI OLT-ECO la acea vreme, acum vicepresedinte CJ Olt).

Faptul ca cineva a oferit sprijin din umbra catre  ROSAL Grup s-a vazut inca din faza de evaluare a ofertelor. Lipsa solicitarilor de clarificari, acceptarea unor utilaje ofertate necorespunzator si, culminand cu desemnarea acestuia ca si castigator al segmentului de colectare in anul 2018.

Mai mult decat atat in toate punctele de vedere transmise catre CNSC, ori la Curtea de Apel, de catre autoritatea contractanta, societatea ROSAL Grup era sustinuta neconditionat.

Dupa solutionarea contestatiilor ofertantilor procedurii din anul 2018, Olt-Eco a fost in continuare extrem de intelegatoare cu ROSAL GRUP SA, (cu care a semnat contractul cu o valoare de  214.003.291 RON) prin prelungirea perioadei de mobilizare de cel putin 2 ori dar si prin acceptarea unei garantii de buna executie a contractului de delegare in valoare de 21.400.329 RON intocmita eronat.

Conform documentatiei de atibuire in speta clauzele contractului de delegare art. 21  – „GARANTIA DE BUNA EXECUTIE (1) Delegatul va constitui, pe propriul sau cost si va mentine in vigoare, pe toata Durata Contractului, Garantia de Buna Executie neconditionata in favoarea Delegatarului prin ADI, in cuantum de 10 % din valoarea anuala. Ofertantul declarat castigator va constitui pentru primul an de contract Garantia de Buna Executie, urmand a o actualiza  anual in functie de valoarea contractului.si o va mentine in vigoare pe toata Durata Contractului in favoarea Delegatarului/ADI. Valoarea anuala a contractului va fi calculata ca produsul dintre tariful ofertat si cantitatea de deseuri estimata care trebuie gestionata anual. Garantia de Buna Executie se constituie prin scrisoare de garantie emisa de o banca sau o polita emisa de o societate de asigurari, care devine Anexa nr. 10 („Garantia de Buna Executie”) la prezentul Contract.

(2) Pentru evitarea oricarui dubiu, constituirea Garantiei de Buna Executie nu reduce si nu limiteaza in niciun fel responsabilitatea Delegatului in legatura cu obligatiile care-i revin conform Contractului si nu impiedica Delegatarul sau ADI in baza mandatului primit, in exercitarea atributiilor sale de monitorizare a executarii Contractului si aplicare a penalitatilor) sa ia orice alta masura permisa de Legea in vigoare de clauzele Contractului in legatura cu incalcarea de catre Delegat a obligatiilor sale.

(3) Garantia de Buna Executie poate fi executata de catre Delegatar/ADI, in limita prejudiciului creat, pentru plata sumelor mentionate la Art. 1 (“Definitii si interpretare”) din prezentul Contract, numai dupa notificarea Delegatului in acest sens, cu cel putin 5 (cinci) Zile inainte, precizand obligatiile care nu au fost respectate, precum si termenul acordat pentru remedierea acestora. Daca Delegatul nu remediaza prejudiciul in termenul acordat,  Delegatarul/ADI va executa Garantia de Buna Executie, fara nici o alta notificare.

(4) In cazul stingerii, expirarii, anularii sau incetarii valabilitatii, din orice motiv, a Garantiei de Buna Executie, Delegatul o va reface sau va constitui o alta Garantie de Buna Executie, cu cel putin 15 (cincisprezece) Zile  inainte de asemenea stingere, expirare, anulare sau incetare a valabilitatii si pentru o perioada cel putin egala cu perioada de valabilitate a Garantiei de Buna Executie anterioare. In cazul executarii totale sau partiale a Garantiei de Buna Executie, Delegatul va fi obligat sa refaca Garantia de Buna Executie sau sa constituie o alta Garantie de Buna Executie, in termen de 15 (cincisprezece) Zile de la data executarii si pentru o perioada cel putin egala cu perioada de valabilitate a Garantiei de Buna Executie anterioare.

(5) Nerespectarea de catre Delegat a obligatiilor prevazute de prezentul articol reprezinta o incalcare semnificativa de catre Delegat a obligatiilor contractuale si duce la rezilierea Contractului conform Articolului 38 (“Rezilierea Contractului”) de mai jos…….”

Rosal Grup nu a facut nimic

ROSAL GRUP SA nu acoperit nimic din obligatiile specificate prin documentatia de atribuire, din contra a creat un prejudiciu Olt-Eco de circa 11.959.281 RON reprezentand valoare redeventei cuvenita in perioada contractuala.

Cu toate acestea, autoritatea ADI OLT-ECO emite doar un certificat constatator NEGATIV final la data de 17.04.2019, spunand ca urmeaza sa procedeze la executarea garantiei de buna execuie, lucru care nu s-a intamplat nici pana in momentul de fata si nici nu a publicat nimic in SEAP in acest sens.

Cine sesizeaza Curtea de Conturi? Dar procurorii DNA?

Chiar daca exista verificari anuale facute de catre Curtea de Conturi, presedintele comisiei de evaluare de la vremea aceea Virgil Delureanu, nu a facut nicio sesizare cu privire la acest aspect.

Ulterior celor intamplate, la data de 02.05.2019, societatea SC ROSAL GRUP SA , demareaza procedura de chemare in judecata a tuturor mandatarilor ADI OLT-ECO, cere nulitatea documentelor emise ulterior si prelungirea din nou a perioadei de mobilizare cu inca 90 zile, proces care a durat mai bine de doi ani de zile si s-a finalizat prin pierderea actiunii de catre societatea ROSAL GRUP.

In paralel ADI OLT-ECO nu a facut nimic. Singurul demers a fost cel inceput la data de 19 martie 2019 de delegarea gestiunii prin concesiune a activitatii de operare a centrului de management integrat al deseurilor Balteni si a statiilor de transfer si monitorizarea depozitelor neconforme inchise din judetul OLT.

Proiectul a suferit pierderi majore datorita faptului ca ADI OLT-ECO, sub coordonarea Consiliului Judetean Olt, nu a reusit sa implementeze sistemul de colectare. Asa zisele demersuri facute de autoritate pentru implementarea acestui sistem de colectare au fost evidentiate prin ofertele depuse in cadrul noului proiect la data de 22.03.2021.

Proiectul a fost ofertat de: RER ECOLOGIC SERVICE BUCURESTI REBU SA – cu o oferta depusa pentru o valoare de 81% din valoarea maxima oferita de 230.460.753,72 lei, fara TVA; de SALUBRIS SA –  cu o oferta depusa pentru o valoare de 99,99% din valoarea maxima oferita de 230.460.753,72 lei; de asocierea CLEAN PREST ACTIV si POLARIS HOLDING SRL – cu o oferta depusa pentru o valoare de 83,75% din valoarea maxima oferita de 230.460.753,72 lei si de SC BLUE PLANET SERVICES SRL cu o oferta depusa pentru o valoare de 86 % din valoarea maxima oferita de 230.460.753,72 lei.

Rosal nu pleaca, se transforma…

Interesul pentru segmentul de colectare dupa raza judetului OLT, se pare ca ramane deschis pentru societatea ROSAL, lucru evidentiat prin participarea la procedura a societatii BLUE PLANET SERVICES , societate „crescuta” de catre ROSAL.

Conform situatiilor financiare inregistrare la sfarsitul anului 2019 a avut o creste surprinzatoare ajungand la o cifra de afaceri impresionata de 25.252.436 lei cu un numar doar de 122 angajati. Se pare ca familia Prigoana joaca tare si vrea inapoi „investitia” in relatia cu liderii judetului Olt, de milioane de euro de la vechea procedura, prin participarea din nou la licitatia din anul 2021, prin societatea BLUE PLANET SERVICES.

Potrivit presei economice compania de salubritate Rosal Grup, fondata de Silviu Prigoana, cu afaceri anuale de peste 200 milioane lei, a cumparat firma Blueplanet Recycling din Bucuresti, care transforma deseurile urbane in combustibili petrolieri si asigura certificate CO2 pentru clienti precum Paravion, RhenusLogistics, Affidea,.

In vederea participarii la procedura de concesionare din anul 2021, societatea BLUE PLANET SERVICES, pentru a se califica a beneficiat de sustinerea tehnica si financiara a societatii SC SYLEVY SALUBRISERV  SRL din Targu Mures. Aceasta sustinere devine interesanta deoarece s-a efectuat cu ajutorul societatii SALUBRIS prin reprezentantul legal, KATONA NANDOR, ca tot vorbim de prietenii nostri unguri. Controversata este si participarea firmei SALUBRIS, firma de casa a Consiliului Judetean Olt, care a avut o abordare financiara indrazneata prin participarea cu un procent de 99,99% din valoarea oferita de autoritatea contractanta. Oferta este destul de indrazneata acand in vedere ca vine de la compania care se bucura de sprijinul si sfatul fostului director general al ADI OLT-ECO, Florin Barbu (fost director ANIF, actual deputat PSD). Florin Barbu este omul de incredere al lui Marius Oprescu si prieten apropriat al Nandor KATONA, se pare ca deloc strain de participarea in tandem a companiilor BLUE PLANET SERVICES si SALUBRIS SA.